úterý 18. září 2018

Fotbalový národní tým na rozcestí

Po dvojzápase s Ukrajinou a Ruskem bylo asi každému jasné, že se musí něco stát, změnit, tým byl v psychické nepohodě a Jarolín už s ním neuměl pracovat. "Vyčichl," nevěděl co dál, pořád zkoušel měnit sestavu, což se ukázalo jako špatný lék. Když každý sraz hraje někdo jiný s někým jiným třeba na stoperu, není to ideální. Jarolím byl dokonce obviněn, že dává příležitost tolika hráčům, kvůli vlivu agentů, ti potřebují hráče s reprezentačními zkušenostmi tak, aby se lépe prodávali a za větší cenu. To se sice nepotvrdilo, ale i tak se všichni na svazu shodli, že reprezentace potřebuje nového kouče. Jarolím byl u "nároďáku" zhruba 2 roky a za tu dobu nebyl vidět progres, tvář mužstva, opory, co by měli tým táhnout.

Na posledním srazu se ukázalo, že týmu chybí i sehranost a když navíc chybí Darida, Barák a Dočkal je to velká nepříjemnost. Tito hráče národní tým neumí nahradit. Hušbauer je chytrý, kreativní hráč s dobrou kopací technikou, na mezinárodní scéně mu ale schází rychlost. Souček je dobrý defenzivní štít, který umí i vsítit branku, má potenciál, avšak potřebuje se ještě vyhrát v reprezentaci, nabrat zkušenosti. Sýkora tam byl spíš do počtu, na jeho pozici nebyla lepší varianta, v lize hraje výborně, reprezentace je však něco jiného. Pak už tam jsou jen Hořava, Petrák, Zmrhal, Trávník, všechno nadějní hráči. Hořava už je ohranější, ale svého potenciálu nikdy nedosáhl, Trávník, Zmrhal a Petrák se ještě mohou ukázat na mezinárodním poli v dobrém světle, potřebují příležitost a čas, ten však nemáme, nyní potřebujeme, aby se rychle uzdravili Darida, Barák a Dočkal, bez nich je reprezentace poloviční.

Jarolíma nahradí Jaroslav Šilhavý. Ten dovedl k titulu hned dva tuzemské kluby, Liberec a Slavii. Všichni jeho podřízení často hovoří, že je lidský, umí naladit kabinu na dobrou vlnu. Umí vycházet s hráči, vypadá to jako dobrá volba pro reprezentaci. Chvíli se skloňovalo jméno Karla Poborského. Svazovým činovníkům se nejspíš líbil projekt Andrej Ševčenko u ukrajinské reprezentace. Poborský však s díky odmítl, ještě se necítili připravený na takovou prestižní adresu. Třeba za pár let. Šilhavý by měl vyléčit hráče od takových výroků, jaké vypouštěli z úst. "Je to zrcadlo českého fotbalu, na víc nemáme." Není to pravda jen se musí utvořit osa týmu, napumpovat hráče sebevědomím, netočit s nimi při každém zápase, naordinovat na každého soupeře jinou taktiku, proti silnému protivníkovi hrát dobře organizovaně, zodpovědně, disciplinovaně, zdvojovat atd. Naopak proti slabšímu hrát více ofenzivně, hrát po zemi, vykombinovat soupeře a přehrát ho kreativitou a kvalitou. Jinou možnost a cestu nyní národní tým nemá.

Žádné komentáře:

Okomentovat